Hastanemiz Onkoloji Uzmanı Yasemin BAKKAL TEMİ’nin 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası’na yönelik bilgilendirme yazısı
23 Aralık 2021

1- 7 NİSAN DÜNYA KANSER HAFTASI

Dünya kanser gününün amacı; önlenebilir kanser ölümlerinden tarama ve eğitim ile korunabilirlik sağlamaktır.  Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) yıldan yıla daha fazla bilgilendirme sağlayarak daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflemektedir.

Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen bir halk sağlığı problemidir. Bu nedenle kanserden korunmak ve erken tanı  büyük önem taşır. Ülkemizde en sık görülen kanserler erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, rahim ağzı, yumurtalık, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanabilir.  Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır.

Kanser önlenebilir bir hastalıktır ve doğru korunma yöntemleri ile kanser vakalarının üçte biri engellenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir.

Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.

Günümüzde modern tedavi yöntemleri sayesinde pek çok kanser türünde tam tedavi şansı ve uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Kemoterapi kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme yeteneklerini engelleyerek tedavi sağlar. Kanser hücreleri ölürler. Kullanılan ilaçlar kan yolu ile hedeflenen dokuya ulaşarak etki eder. Buna bağlı olarak vücudumuzda diğer hücrelere de etki ederek yan etkilere sebep olabilirler. Bu yan etkiler nedeniyle kişi çeşitli rahatsızlıklar hissedebilir. Bununla beraber bu etki uzun sürmez ve tedavi bitiminde tamamen normale döner. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir.

Uz. Dr. Yasemin BAKKAL TEMİ

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği