1-7 haziran iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi haftası
23 Aralık 2021


İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir ve kişiye anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.

Bu nedenle ülkemizde uygulamakta olduğumuz sağlıkta dönüşüm programında ana ve çocuk sağlığı öncelikli konularımız arasında yer almakta olup, anne ve çocuk sağlığının korunması ve kalitesinin arttırılması amacıyla pek çok program yürütülmektedir.

Yürütülmekte olan çalışmalardan biri ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerin in önlenmesidir. Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığımız 1994 yılında UNICEF ile işbirliğinde ‘’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve T uzun İyotlanması Programı’’ başlatmıştır.

Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.