Hastanemiz doktorlarından Uz. Dr. Ayşegül Özyılmaz'ın 21 Eylül Alzheimer Günü'ne özel bilgilendirme yazısı...
23 Aralık 2021



DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

          Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmakta olup tüm dünyada 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak anılmaktadır.

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır. Sıklıkla 65 yaşından sonra görülür. Alzheimer hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir, bir kanser hastalığı değildir. Çok nadir (yaklaşık 100 hastanın 5’ inde) olmakla birlikte ırsi formları da mevcuttur ama bunlara nadir rastlanmaktadır.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zihinsel Bozukluklar                                                    Davranışsal Bozukluklar

-Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır                              -Huzursuzluk

-Öğrenme güçlüğü                                                            -İlgisizlik

-Konuşma bozukluğu                                                       -Saldırganlık

-Yolunu kaybetme                                                           -Uyku bozukluğu

-Kişileri tanıyamama                                                       -Hayal görme

-Karar verme Güçlüğü                                                     -Depresyon

TEDAVİSİ

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır. Yapılan çalışmalar, hastalığın tedavisinde büyük adımlar atılacağını göstermektedir.

ALZHEİMER HASTASI VE YAKINLARI İÇİN ÖNERİLER

-TIBBİ YARDIM ARAYIN.Alzheimer hastalığının halihazırda tedavisi yoktur. Ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar mevcuttur.

-İleriye dönük hem kısa dönem hem de uzun dönem için plan yapılması gerekir. Hem maddi hem de duygusal açıdan yük getiren bir hastalıktır, hazırlıklı olmanız gerekiyor.

-Hastanız için evde güvenli bir ortam yaratmanız gerekir. Evde hastanıza ileri evrelerde temizlik açısından, tuvaletini yapması ve beslenmesi açısından yardım etmeniz gerekecektir. Hastanızı koruyacak şekilde evde değişiklikler hastanızın tehlikeli olanlara örneğin mutfağa, ilaçlarınızı sakladığınız alanlara, girmesini engellemeniz gerekecektir. Dış kapını kilitli kalması gerekebilir.

-Sevdiğiniz kişi sık sık kullanılan objelerin isimlerini unutabilir. Kınamak bir işe yaramaz. Hastanıza sevgi göstermeniz, duygusal destek vermeniz gerekecektir. Hastanızla tartışmamalısınız.

-Hastanızda davranış ve kişilik değişikliklerinin olabileceğini bilmeniz gerekir. Alzheimer hastası başlangıçta kompleks işleri, daha sonraki dönemlerde basit işleri yapmada zorlanır. Uyku-uyanıklık siklusu değişir.

-Alzheimer hastası yeni bilgileri öğrenmeyi, onları akılda tutmayı ve onları tekrar hatırlamayı başaramayabilir. Onunla önceki yıllarda mutlu oldukları hatıraları konuşmaya çalışın.

-Alzheimer hastasına ve kendinize karşı nazik olun. Hasta sizin kim olduğunuzu söyleyemeyebilir. En yakın akrabasını veya arkadaşlarını  tanımayabilir. Ancak çoğu kez kalmış yetenekleri ile duygularını ifade edebilirler.

-Uygun sağlık bakımını sağlayın. Hastalıklar açısından gözleyin. İdrar yolu enfeksiyonları açısından dikkatli olun.

-Kendinize bakmayı da unutmayın. Sevdiğiniz bir varlığa bakarken kendinizi de ihmal etmeyin. Alzheimer hastasına bakanlar arasında, depresyon, anksiyete ve strese bağlı fiziksel hastalık oluşabilir. Kendi doktorunuzla randevularınızı ertelemeyin.

-Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve baş edebilmek için destek almak gerekir.

Uz. Dr. Ayşegül ÖZYILMAZ

Nöroloji Uzmanı