Hastanemiz doktorlarından Uz. Dr. Gürsel Kaynak'ın Dünya Anestezi Günü ile ilgili bilgilendirme yazısı...
23 Aralık 2021

ANES.png

16 EKİM DÜNYA ANESTEZİ GÜNÜ

Dünyada ilk anestezi uygulaması 16 EKİM 1946'da Amerika 'da Dr. Jhon COLLİNS VVaren

tarafından Gılbert ABBOT isimli işçiye uygulanmıştır. Bundan dolayı tüm dünyada 16 Ekim Dünya Anestezi günü olarak kutlanmaktadır. Anesteziyoloji; ameliyat öncesinde ameliyat sırasında ve sonrasında hastanın hayati fonksiyonlarını takip eden düzenleyen, ağrı duyusunu ortadan kaldıran bir dizi tıbbı uygulamayı içeren bilimin adıdır.

Anestezi uygulaması genel anestezi, bölgesel anestezi ve lokal anesteziyi içerir. Genel anestezi; damardan verilen ilaçlar ve solunum yoluyla uygulanan gazlarla birlikte Hastalarda oluşturulan tamamen bilinçsizlik durumudur.

Bölgesel Anestezi; vücudun bir kısmını (Kol -bacak-el) iğne yapılarak uyuşturulmasıdır. Spinal anestezi, epidural anestezi ve sinir bloğu şeklinde uygulamaları vardır.

Lokal Anestezi; küçük cerrahi girişimlerde sadece girişimin yapıldığı kısım uyuşturulur. Uyuşturma işlemini cerrahınız yapabilir. Ancak yaşamsal fonksiyon takibi ve sakinleştirme için anestezi doktorunuz yardımcı olacaktır.

Anestezi ekibinin diğer bir çalışma alanı ise epidural anestezi ile ağrısız doğum uygulamalarıdır.

Anestezi Serüveni

Ameliyattan önce

Cerrahınızın ameliyat kararı aldığında ilk yönlendirdiği birimdir anestezi. Tüm tetkikleriniz sonuçlandıktan sonra anestezi uzmanının yolu tutulur. Ameliyattan önceki muayene önemlidir. Tetkikler değerlendirildikten sonra gerekli görülen konsültasyonlar ve ek testler istenir. Anestezi tekniğine karar verilir. En önemlisi de "Uyursam uyanabilir miyim? ", "Ağrı duyacak mıyım?" "Hatırlayacak mıyım?", "Epidural mi? genel mi?" gibi bir dizi kaygılı soruların cevaplandığı başlangıcının endişeli sonunun ise daha huzurlu olduğu bir görüşmedir.

Ameliyat Süresince

Anestezistiniz operasyon süresince tüm hayati fonksiyonları takip eder ve gerekli tıbbi uygulamaları yapar. Cerrahınız ameliyatı gerçekleştirirken hastasını emin ellerde olduğunu bilerek tüm dikkatini operasyona verir. Eğer genel anestezi almamış, bölgesel anestezi aldıysanız başucunuzda duran, nasıl olduğunuzu soran, gündelik sohbetler ettiğiniz kişi bilin ki sizin anestezistinizdir.

Ameliyattan Sonra

Artık operasyon bitmiş uyanma süreci başlamıştır. Bu sürecin en konforlu şekilde atlatılması için anestezi uzmanınız yine sizinle birliktedir. Bu aşamada "adın ne?", "başını kaldır.", "nefes al", "iyi mi­sin" gibi bir dizi cümleyi hatırlıyor olabilirsiniz. Sonrasında da ağrı kontrolü, bulantı kusmanın önlenmesi gibi daha birçok nahoş durumun yönetiminde anestezi ekibi cerrahınız ve sizle iş birliği içindedir.

Anestezi ekibi ameliyathanenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Adeta güzel bir filmin kamera arkasında ki gizli kahramanları gibi...


Uz.Dr. Gürsel KAYNAK