Hastanemiz doktorlarından Uz. Dr. Can Çolakoğlu'nun Dünya Zatürre Günü ile ilgili bilgilendirme yazısı...

zaturre.png

Akciğer iltihabı olan zatüre (Pnömoni) tüm dünyada önde gelen hastaneye başvuru ve ölüm nedenleri arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü her yıl 12 Kasım gününü zatüre günü ilan ederek hastalıkla ilgili farkındağı arttırmayı hedeflemiştir.

Zatüre bir enfeksiyon hastalığıdır. Virüs, bakteri, mantar gibi mikroplar akciğerde hava keseciklerine ulaştığında savunma hücrelerinin de etkisiyle akciğer dokusunda harabiyete neden olurlar. Hastalarda öksürük, balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi yakınmalar sıklıkla vardır. Bilinç değişikliği, hızlı soluk alıp verme, tansiyon düşüklüğü ise hastalığın ağırlığını gösteren önemli belirtilerdir. 65 yaş üzeri kimselerde, sigara, kronik hastalığı olanlar (böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, diyabet, KOAH gibi), bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanan hastalar risk gruplarıdır. Bu hastaların hastanede yatırılarak tedavi edilmesi önerilmektedir.

Tedavi için antibiyotikler kullanılmaktadır. Bol sıvı alımı, yeterli beslenme ve istirahat çoğunlukla yeterli olmaktadır. Özellikle risk grubu hastalarda bilinç değişikliği, solunum yetmezliği, tansiyon düşüklüğü gibi durumlar gelişebilir ve yoğun bakım ihtiyacı oluşabilir. Hastanede tedavi gerektirmeyen hastalarda ölüm oranı %1 iken hastanede ve yoğun bakımda tedavi gerektiren hastalarda %60’a varan ölüm oranları bildirilmiştir. Risk grubu hastalarda her yıl grip aşısı ve yaşam boyu iki kez yapılacak zatüre aşısı korunma amacıyla önerilmektedir.

Hastalarımıza KOAH ve kalp hastalıkları başta olmak üzere kontrollerini aksatmamalarını, grip ve zatüre aşılarını yaptırmalarını, sigara içmemelerini öneriyoruz.

gogus.png