Hastanemizde 5 Mayıs Dünya El Hijyen Günü Kutlandı.
09 Mayıs 2024

Ellerimizi sık sık suyla yıkayarak temizlediğimizi düşünürüz, ancak günlük hayatımızda binlerce yere dokunuruz ve ellerimizde mikroplar ve bakteriler birikir. Sadece suyla yıkamak yeterli değildir; hatta hızlı bir şekilde sabunla yıkamak bile gereken temizliği sağlamaz. Kirli eller grip gibi hastalıkların yayılmasına, mikropların vücuda girmesine, kirin taşınmasına ve cilt hastalıklarına neden olabilir.
El temizliği günlük hayatta birçok farklı eylem öncesi ve sonrasında tekrarlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği yönerge doğrultusunda ellerinizi yıkayabilirsiniz. Elleri temizlemek amacıyla uygulanan doğru teknik aşağıda bulunana aşamalardan oluşur:
1. El yıkama öncesinde yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkarılır.
2. Akan su altında eller ıslatılır.
3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
4. Eller su altında iyice durulanır.
5. Eller bileklerden başlayarak kâğıt havlu ile kurulanır.
6. Aynı kâğıt havlu ile musluk kapatılır.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi olarak 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Gününü coşkuyla tüm sağlık çalışanlarımızla birlikte hastane yemekhanesi önünde renkli el boyama etkinliği ve yarışmalarla kutlandı. El yıkamayı günlük rutinimizin bir parçası haline getirmeli ve bu konuda önerilen hijyen yönergelerine dikkat edilmelidir. Ellerimizi temiz tutarak hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekilerin sağlığını koruyabilmemiz mümkündür.