Hastanemiz doktorlarından Uz. Dr. Oğuzhan AY'ın Emzirme Haftası ile ilgili bilgilendirme yazısı...
23 Aralık 2021

sut.png

ANNE SÜTÜ SAĞLIKLI BÜYÜME GIDASIDIR

İnsan sağlığı dışarıdan alınan gıdalar ile doğrudan ilişkilidir. Yediğimiz besinlerin sağlıklı olması vücudumuzun da sağlıklı olması demesidir. Bebeklik ve çocukluk döneminde ise hızlı gelişen ve büyüyen bir metabolizmaya mevcuttur. Geleceğin yetişkinlerini olacak bebeklerimize verdiğimiz besinler daha fazla bir önem arz etmektedir. Bir bebeğe verilecek en önemli besinin “Anne Sütü” olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Anne sütü içeriği ve yapısı ile tam anlamıyla bir mucizedir.

Anne sütünde bir bebeğin ihtiyacı olacak her gıda, mineral en uygun şekilde bulunmaktadır. Anne sütünün içeriğinde bulunan birçok mineral nerdeyse tamamıyla bebek tarafından kullanılabilir. Anne sütünün bir damlası dahi boşa gitmemektedir. Tam anlamıyla anne sütü büyüme faktörleri, hormonlar, mineraller, koruyucu bağışıklık sistemi elemanları dâhil olmak üzere tam bir sağlıklı büyüme gıdasıdır.

Anne sütü her aya mevsime ve bebeğin ihtiyaçlarına göre o an farklı salgılanır. 1 aylık bebek için farklı 6 aylık ateşi olan hasta bebek için farklıdır.

Anne sütü;

  • Bebeğimiz acıktığı anda hazır ve uygun sıcaklıktadır.
  •  Ekonomik ve doyurucudur.
  • Doğal ve tazedir.
  • Sindirimi en kolay besindir.
  • Hastalıklara (ishal, gribal enfeksiyonlar vs) ve alerjilere karşı koruyucudur.
  • Bebeğin ağrısını azaltır, uykuya geçmesini kolaylaştırır.
  • Her bebek için özeldir.
  • En önemlisi sağlıklıdır.

Emzirme anneler içinde kanser ve kemik erimesi için koruyucudur. Doğum sonrası annenin hormonal metabolizması açısından da çok önemlidir.

Peki bebek için anne sütü yeterli midir?

Anne sütü her annenin bebeği için yeterli miktarda salgılanmaktadır. Bir bebeğin isteyeceği her gıda ve minerali yeterince içermektedir. 

Bebek ayda 500 gr alıyorsa, günde 5-6 kez idrar çıkışı ve1-2 kez gaita çıkışı oluyorsa emdikten sonra rahat bir uykuya dalıyorsa anne sütü bebek için yeterlidir.

Bir bebek kilo almıyorsa burada sorun olarak ilk akla anne sütü gelmemelidir. Bu muayene ve tetkiklerle araştırılması gereken bir konudur.

Ayrıca emziren anneler kendi sağlıklarına ve yedikleri gıdalara da dikkat etmeliler. Özellikle sıvı alımı yazın ve sıcak dönemlerde bol (3 lt civarı)olmalı, içeriğinde protein olan, kırmızı-beyaz et ,yumurta, baklagiller gibi besinler tüketilmelidir. Anneler çay ve kahveyi çok tüketmemelidir. Bunun yerine ıhlamur, rezene ve papatya çayı gibi bitkisel çaylar tüketebilir. Emziren anneler sigara- alkol kullanmamalı ve sağlığına dikkat etmelidir.

 Ne yazık ki güvensizlik özgüven eksikliği olan ve emzirmeyen annelerin sütlerinde azalma olmaktadır. Annenin paniğe kapılmadan ailesinden de destek alarak düzenli aralıklarla bebeğini emzirmelidir, bu sayede bebek için gerekli süt üretimi olacaktır.

Anne bebeğini ne kadar sıklıkla bir emzirmeli?

İlk günlerde saat başı 10-20 dk civarı her iki memesindeki sütü boşaltana kadar emzirmeli. Sonrasında bebek ve annenin ihtiyacına göre sıklığı ve aralığı 2-3 saatte bir olacak şekilde ayarlanabilir. 1 aydan sonra bir bebek 3-4 saatte bir beslenmesi bile yeterli gelmeye başlayacaktır.

Anne sütü sağılıp sonradan verilebilir mi?

İlk bir hafta bebek ve anne için yeni bir dünyanın başlangıcıdır. Alışkanlıklar, beslenme süreci bebeğin belirlediği ve sonradan annenin bebeği ile olan bağı ile şekillenip değişecek yeni bir dönemdir. Bu süreçte anne ve bebek farklılıklar ve beslenmenin düzensizliği gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Anne sütü sağılıp depolanabilir uygun şartlarda olması ve bozulmaması önemlidir bu sütler daha sonradan bebeğe verilebilir. Burada ana kural sağılan süt dış ortamda 3 saat, buzdolabının raf kısmında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay depolanabilir.

Özetle anne sütü, bir annenin bebeğine verebileceği en güzel mucizedir.

 

Uz. Dr. Oğuzhan Ay
Çocuk Hastalıkları Uzmanı