Hastanemizde Göğüs Hastalıkları Servisinde Tedavi Gören Hasta Yakınları İle Kurumumuzda Staj Yapan Öğrencilerimize Yönelik ‘’Tüberküloz (Verem) Farkındalık Eğitimi‘’ Düzenlendi
23 Ocak 2023

Hastanemiz toplantı salonunda eğitim birimi koordinasyonunda düzenlenen eğitimde, hastanemiz Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem ATAOĞLU tarafından tüberkülozun belirtileri, tanının nasıl konulduğu, tedavi ve destek tedaviler hakkında katılımcılara genel bilgilendirmelerde bulunuldu.
Eğitim, soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Tüberküloz, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Organlara zarar verir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.
Ülkemizde başarı ile yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı sayesinde her yıl hasta sayısında azalma gözlenmektedir. 2005 yılında 20.535 olan tüberküloz hasta sayısı 2019 yılında 11.401’e, 2020 yılında 8.925’e, 2005 yılında yüz binde 29,4 olan insidans hızı da 2020 yılında 10,6’ya düşmüştür. 2005 yılına göre 2020 yılında toplam olgu hızında %56,5 azalma olmuştur. Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.